top of page

Türkiye'nin 2023 Birleşme ve Satın Alma Hacmi %30 Azaldı

Deloitte Türkiye, 2023 Birleşme ve Satın Alma Raporu'nu yayımladı. Bu rapor, Türkiye'deki birleşme ve satın alma işlemlerinin hacminin bir önceki yıla göre %30 düşerek 8 milyar dolara indiğini gösteriyor. 2023 yılında gerçekleşen toplam 403 işlemin, zorlu ekonomik koşullar ve jeopolitik gerginlikler nedeniyle azaldığı belirtiliyor.


Rapora göre, yabancı yatırımcılar Türkiye'de 96 işlemle 5,2 milyar dolarlık bir hacim oluşturdu. Avrupa yatırımcıları, yabancı işlemlerin %55'ini oluştururken, en büyük işlemler arasında Getir, Tofaş - Stellantis ve Tatneft - Aytemiz gibi önde gelen firmalar yer aldı.


Özel sermaye fonları, çoğunlukla çıkış işlemlerine odaklandı ve finansal yatırımcılar 1,3 milyar dolarlık 237 işlem gerçekleştirdi. Girişim sermayesi ve melek yatırımcılar, teknoloji ve oyun sektörlerine odaklanarak 222 işlemle 844 milyon dolar yatırım yaptı. Enerji, sanayi ve teknoloji sektörleri, yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği alanlar oldu.



Deloitte Türkiye'nin lideri Özlem Ulaş, Türkiye pazarının zorlu koşullara rağmen hızla toparlanabileceğini ve 2024 yılı için daha iyimser bir beklenti içinde olunabileceğini belirtti.


GÜNDEM

bottom of page