top of page

TÜBİTAK Bölünerek Büyüyor



Özellikle 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra gündeme gelen devlet kurumlarından biri olan TUBİTAK ile ilgili değişiklikleri içeren kanun tasarısı mecliste. http://www2.tbmm.gov.tr/d26/1/1-0827.pdf


Söz konusu kanun tasarısının en önemli özelliği; TUBİTAK’ta bulunan araştırma kurumlarının ayrılarak YUTAM adı verilen bir kurum altında toplanması. Buna göre araştırma ve geliştirme destekleri yine TUBİTAK tarafından verilecek, ancak özellikle yüksek teknoloji alanlarında araştırmayı YUTAM yapacak.


1963 yılında kurulan TÜBİTAK ilk kurulduğunda bilimsel araştırmalar yapmak için kurulmuştu. 90’lı yılların sonlarında araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) desteklerini başlattı. Özellikle sanayi ve üniversitelerdeki Ar-Ge çalışmalarına mali destek sağlamak amacıyla başlatılan bu girişimin ne kadar verimli olduğu bilinmese de en azından piyasada Ar-Ge kültürünün yaygınlaştığı yatsınamaz bir gerçek. Ancak bu kadar para harcanıp ne kadar verimli olduğu ölçülemeyen bir iş için “en azından Ar-Ge kültürü gelişti! “ demek ne kadar akla uygun bir cevap olduğu ayrı bir tartışma konusu.


YUTAM’ın kuruluşu da tıpkı TUBİTAK gibi vatana millete hizmet edecek gibi gözüküyor. En azından onun kadar masum! Ancak bize göre TÜBİTAK ne kadar devletçi bir kafa ile kuruldu ise YUTAM’ da en az o kadar devletçi bir kafa ile kurulacaktır. Bize göre devletin otomobil üretmekten, silah üretimine kadar, eğitim alanınından sağlık sektörüne kadar içinde bulunması veya hakim olması ne kadar yanlış ise devletin Ar-Ge yapması da o kadar yanlıştır. Amaç ne kadar masum olsa da!

GÜNDEM

bottom of page