top of page

Pfizer, Moderna'nın COVID-19 patent davasında ertelemeyi kazandı

Moderna'nın COVID-19 aşısı teknolojisini kopyaladıklarını iddia ederek Pfizer ve BioNTech'e karşı açtığı patent davası, ABD Patent Ofisi'nin üç Moderna patenti arasında geçerli olup olmadığını belirleyene kadar askıya alınacak. Massachusetts federal mahkemesi, Moderna'nın itirazlarına rağmen, Patent Ofisi'nin kararlarının patent ihlali davasını "basitleştireceği" gerekçesiyle bu davadaki izleme işlemini durdurdu.


covid-19 aşısı


Moderna, erteleme kararından dolayı hayal kırıklığına uğradığını belirtirken, patentlerinin gücüne ve geçerliliğine olan inancını sürdürüyor. Pfizer ve BioNTech ise henüz bu gelişmeye bir yanıt vermedi. 2022’de başlatılan dava, Pfizer ve BioNTech’in aşılarının Moderna’nın mRNA teknolojisi patentlerini ihlal ettiğini iddia ediyor. Bu dava, biyoteknoloji şirketlerinin COVID-19 aşılarından patent telif hakkı talep ettiği birkaç davadan biridir. Geçen yıl Moderna, Spikevax adlı aşısından 6.7 milyar dolar gelir elde ederken, Pfizer aşısı Comirnaty'nin satışından 11.2 milyar dolar kazandı. Her iki aşının satışı da 2022'ye göre önemli ölçüde azaldı. ABD patent davalarında, davalılar ihlal iddialarına karşı koymak için genellikle ABD Patent Ofisi'nin Patent İnceleme ve Temyiz Kurulu'na ofis tarafından verilen patentlerin geçerliliğini yeniden değerlendiren alternatif bir mercii olarak başvururlar.


Pfizer ve BioNTech, geçen yıl Moderna'ya ait iki patentin incelenmesi için kurula başvurarak, bu patentlerin "hayal edilemez derecede geniş" olduğunu ve 2015 yılında, icat tarihlerinden uzun süre önce bilinen "temel bir fikri" kapsadığını iddia ettiler.


Kurul, geçen ay her iki patenti de gözden geçirmeyi kabul etti. Gözden geçirme süreçlerinin genellikle bir yıl ile 18 ay arasında sürebiliyor. Pfizer, kurulun yeniden gözden geçirme işlemleri sırasında Moderna'nın açtığı ihlal davasını askıya alması için Massachusetts mahkemesine başvurdu. Moderna Pfizer'ın talebine karşı çıktı ve Massachusetts federal yargıcı Richard G. Stearns'ın sonbahar veya kış mevsiminin başlangıcında gerçekleşeceğini belirttiği ihlal davasının gereksiz yere geciktirilmesini "oldukça önyargılı" buldu.


Kaynak: Reuters


GÜNDEM

bottom of page