top of page

ABD Jürisi Kararını Verdi: Amazon'un patent mücadelesinde 525 milyon dolar borcu var

Illinois federal jürisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Amazon.com'un sahibi olduğu dünyanın en büyük bulut hizmeti sağlayıcısı olan Amazon Web Servisleri (AWS) 'nin, veri depolama teknolojisindeki patent haklarını ihlal ettiği için teknoloji şirketi Kove'ye 525 milyon dolar borçlu olduğunu söyledi.



Jüri Kove’ye ait üç patentin ihlal edildiği kararını vermiştir. Söz konusu patentlerde açıklanan teknoloji için Kove, Amazon’un bulut bilişim kolunun “büyük miktarda veri depolama ve alma” yeteneğini sağlamada “zorunlu” olduğunu iddia etmişti.


Amazon sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, şirketin karara katılmadığı ve temyize gitmeyi planladığı bildiriliyor. Kove'nin baş avukatı Courtland Reichman alınan kararı “yeniliğin gücünün” ve aynı zamanda “start-up şirketlerinin teknoloji devleri karşısında fikri mülkiyet haklarının korunmasının öneminin” bir kanıt olarak nitelendirdi. Chicago merkezli Kove, 2018 yılında ABD'nin Illinois Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesinde Amazon'a dava açtı. Şirket, davada "bulutun ortaya çıkışından yıllar önce" yüksek performanslı bulut depolamayı mümkün kılan teknolojiye öncülük ettiğini söyledi. Kove, AWS'nin Amazon S3 depolama hizmetinin, DynamoDB veritabanı hizmetinin ve diğer ürünlerinin bulut depolama patentlerini ihlal ettiğini iddia etti.


Jüri, Çarşamba günü AWS'nin söz konusu üç Kove patentinin tamamını ihlal ettiği konusunda Kove ile aynı fikirdeydi, ancak Kove'nin AWS'nin kendi haklarını kasten ihlal ettiği yönündeki iddiasını reddetti. AWS, iddiaları yalanlamış ve patentlerin geçersiz olduğunu savunmuştu. Kove ayrıca geçen yıl Google'a, halen devam eden ayrı bir Illinois davasında aynı patentleri ihlal ettiği gerekçesiyle dava açmıştı.


Kaynak: Reuters

GÜNDEM

bottom of page