top of page

Avrupa Birleşik Patent Mahkemesi Yaklaşıyor: Almanya'da Onayladı.


Almanya 17 Şubat 2023'te Birleşik Patent Mahkemesi (UPC) Anlaşmasını onayladı. Böylece 1 Haziran 2023'te yürürlüğe girecek olan UPC sisteminin resmen başlatılmasına bir adım daha yaklaşılmış oldu.

Bu tarihten itibaren, sözleşmeyi onaylayan üye devletlerde (Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, İsveç, Slovenya) üniter bir patent koruması sağlanmış olacak.


Bu sayede, üye devletlerdeki Avrupa patentlerine ilişkin ihtilaflar (ki bunlara Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa Patent Sözleşmesi kapsamındakiler de dahil) yeni Birleşik Patent Mahkemesi nezdinde karara bağlanacak.


Tabi ki burada dikkat edilirse, "Avrupa Briliği" veya "topluluk" yerine "birleşik" ve "üniter" gibi sözcükler kullanılıyor. Avrupa Birliği ülkeleri "marka" ve "tasarım" noktasında yakalıdığı uzlaşmayı, patentte başaramadı. İspanya ve Hırvatistan dışındaki 25 Birlik ülkesi "Üniter (Birleşik) Patent" sistemine dahil oldu.


Üniter Patent (Unitary Patent), EPO (European Patent Office) tarafından EPC (European Patent Convention) kuralları ve prosedürleri uyarınca verilen ve patent tescil kararı alınmasından sonra başvuru sahibinin isteği ve talebi doğrultusunda buna üye devletlerin toprakları için üniter yani "birleştirici etkiye sahip" bir Avrupa patentidir).

GÜNDEM

bottom of page