top of page

Ülkeler Yatırım Çekmek İçin Yarışıyorlar: Siemens Amerika’da 300 Milyon $’lık Yatırım Yapıyor


Gelişmiş veya gelişmemiş, artık tüm ülkeler yatırım çekmek için yarışıyor. Bunların başında da Amerika geliyor . Özellikle Trump’ın iktidara gelişi ile Amerika’da faaliyet gösteren yabancı şirketler adeta Trump’a kendilerinin iyi bir yatırımcı olduğunu göstermek için birbirleri yarışıyor! Son olarak Alman mühendislik grubu Siemens Walpole, Massachusetts ‘te 300 milyon $ lık yatırım yaptığını açıkladı.


Reuters haberine göre ( http://uk.reuters.com/article/us-siemens-usa-idUKKBN19L1T0 ) Siemens Amerika’da 160 yıldır faaliyet gösteriyor ve karının %20’sini Amerika’dan elde ediyor.


Türkiye’de Ar-Ge merkezlerin gösterilen vergi indirimleri ve teşvikler bu anlamda doğru bir stratejik hamle sayılabilir. Ancak Türkiye’nin coğrafi konumu sayesinde bölgenin üretim ve lojistik üssü olduğu unutulmamalıdır. Bu anlamda sadece yabancı yatırım çekmek için sadece Ar-Ge desteklerinin yeterli olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır. En iyi desteğin vergi indirimi olduğu Trump’ın vergileri %15’e düşüreceği vaadi göz önüne alınarak akıllara yerleştirilmelidir. Birleşik Arap Emirliklerinin sadece vergi indirimleri ile bölgenin lojistik üssü olduğu unutulmamalıdır.


Bizlerin düşüncesi; uluslararası yatırım çekmek artık tüm ülkelerin hedefinde. Bizler, Türkiye olarak coğrafi konum avantajımızı göz önüne alarak tüm alanlarda vergiyi düşürmeyi stratejik hamle olarak acilen yapmalıdır. Hatta lojistik,sağlık, eğitim ve bankacılık gibi alanlarda vergi oranları sıfıra kadar düşürülmelidir. Elbette ki bunlar yapılırken hukuk sistemi güçlendirilmelidir. Böyle bir hamle Türkiye’yi çok kısa zamanda bölgede hak ettiği ekonomik liderliği elde etmesini mümkün kılabilir.

GÜNDEM

bottom of page