top of page

Havacılık festivali Istanbul’da Değil Eskişehir İnönü’de yapılmalı


TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 20-23 Eylül 2018 tarihlerinde, İstanbul Yeni Havalimanı (İGA / İstanbul Grand Airport) yerleşkesinde büyük bir görkemle gerçekleştirildi.


Aslında, Türkiye’de havacılık festivali düzenlenecekse o yer Eskişehir – İnönü’dür.


Öncelikle belirtmek gerekir ki böyle bir festivali düşünen, organize eden, katkıda bulunan kim ise çok iyi bir iş yapmıştır. Böyle bir şeye ihtiyaç vardır, yapılması doğrudur. Ne de olsa “istikbal göklerdedir”. Yanlış olan şey faaliyet değil, doğru yerde yapılmayışıdır.


Neden Eskişehir, Neden İnönü? Çünkü Türkiye’nin havacılık anlamında en çok yatırım yapılan şehri Eskişehir’dir. İlk olarak, 1926’da , Eskişehir ve Türkiye için bir dönüm noktası olan bugünkü adıyla “1. Hava İkmal Bakım Merkezinin” kurulması önemli bir adımdır. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarındaki yatırım olarak kabul edilebilecek bu yatırımdan sonra, 1985 yılında TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) kurulmuş ve bu uçak motorlarının üretimi bakımından Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından sonra en büyük yatırımdır.


Yine Cumhuriyet döneminde coğrafi konumunun uygunluğu nedeni ile Eskişehir İnönü’de ilk planörcülük merkezi kurulması ve halen İnönü’de Havacılık merkezinin faaliyetini sürdürmesi önemlidir. Özel sektör yatırımının artması amacıyla da 2011 yılında Eskişehir Havacılık kümelenmesi kurulmuştur. Kümelenme, bir bölgenin o iş ile ünlenmesi ve uzman kişilerin ve şirketlerin bir arada toplanması amacıyla çok önemlidir. Tıpkı Bursa-İnegöl’ ün bir mobilya merkezi, Koceli-Gebzenin bir otomotiv yan sanayi bölgesi (TAYSAD, TOSB bölgesi) , Samsunda’ki medikal kümelenme, Istanbul’da gerçekleştirilmeye çalışılan İstanbul Finans Merkezi veya yurt dışında başarılı bir örnek olan finans şehri Londra.


Kümeleşme denilen şey, aslında bir konu hakkındaki uzmanlaşmış bilginin tüm unsurları ile bir arada olup kolay erişilebilir olmasıdır. Üniversitesinden mezlek okullarına kadar, bankasından hammadde teminini yapana kadar, üreticiden lojistik işini yapana kadar bir arada olması. Yeni değil aslında bu, tıpkı Istanbul veya Bursa’daki Kapalıçarşı gibi . Böyle bir sistem, bazı sektörler ve yöreler için çok avantajlıdır ve tamamiyle rekabet gücünü arttıran bir sistemdir. Bu kapsamda bir havacılık festivali düzenlenecekse o yer Eskişehir -İnönü’dür. Eskişehir ve İnönü’nün, geniş manada Anadolunun cazibesinin ve rekabet gücünün artması için elzemdir.


Neden İstanbul Havacılık Festivali için kötü bir yer?

Bunu organize edenler, muhtemelen İstanbul’da kurulan 3. ve iddialı havalimanının olmasından, biraz da politik popülaritisini arttırmak ve yine muhtemelen Eskişehir’in bu tip imkanlarını bilmemelerindendir ! İstanbula kurulan 3. Havalimanı gerçekten büyük ve ihtişamlı bir şekilde düzenlenmiştir. Ancak işin sonunda sivil bir havalimanıdır ve oranın bir festivale ihtiyacı yok. Bunun üstüne orada bir festival düzenlemek, çoğunluğu Türkiye’den ve bir kısmı da yurt dışından insanları orada toplamak demektir ki bu hem İstanbul için, hem oraya gidenler için bir eziyettir.


İstanbul’u ziyaret için İstanbul’un tarihi ve yapılmaya çalışılan finans merkezi ve elbette ki istanbul’un aynı zamanda ticaret merkezi olması yeterlidir. İstanbul’un ayrıca sanayi havacılık şehri, sanayi şehri vb gibi anılmasına ve tanıtılmasına gerek yoktur. Bu yol İstanbul’un markalaşması bakımından da yanlıştır. Zaten kalabalık olan ve basılmadık toprağı kalmayan şehri daha kalabalık ve çekilmez hale getirmektedir. İşin özü, her şeyi Istanbul’a toplamak İstanbul’a ve Istanbul’da yaşayanlara verilen bir zarardır.


Bir Havacılık Festivali İçin En Eygun Yer Eskişehir ve İnönü’dür

Eskişehir havacılık ile ilgili özellikle teknolojik yatırımlar için uygun bir şehirdir. Eskişehir’e yapılan havacılık yatırımları, havacılık bölgesi anlamındaki “kümelenmenin” zaten orada başlatılması bunun için yeterlidir. İnönü’ de meşhur “İnönü mağaralarının “ bulunduğu, İşgale uğrayan Anadolunun makus tarihinin İnönü savaşları ile yenildiği, İsmet Paşaya “İnönü” soyadını vermeye vesile olan bir şehirdir. Cumhuriyet tarihinde kurulan ve halen işler halde olan havacılık merkezi ile bir çok kişi planör kullanmıştır. Planör, havacılığın halk tarafından sevilmesine yardımcı olacak uygulamalı bir faaliyettir. İnönü’de bir havacılık festivali düzenlenmesi , oradaki gayretli Belediye Başkanı ve kaymakamlığın olağan üstü çalışmalarına rağmen nufusü azalan şehrin cazibesini arttıracak , şehirden göçen insanların geri dönmesine vesile olacaktır.


Havacılık festivalinin Eskişehir’de ve Özellikle İnönü’de olması, Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere olan yığılmaları geriye döndürecek ilk adım da olabilir. Bundan da ötesi yörelerin markalaşması, cazibesinin artması, rekabetçi olmaları ve en önemlisi zenginleşmeleri için iyi bir örnek teşkil edecektir. Türkiye’yi yönetenler ve yerel yöneticiler, “hizmet” yaparken modaya veya reklama göre değil aklı ön planda tutarak, bölgenin rekabetçilik yanının gelişmesi ve halkın zenginleşmesini sağlayacak projeler yapmalıdırlar.

GÜNDEM

bottom of page