top of page

Global İnovasyon Endeksi 2022: Türkiye 4 Basamak Yükselerek 39ncu Sıraya Yerleşti



Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından 2007 yılından beri her yıl yayınlanan Global İnovasyon Endeksinin son raporu 29 Eylül 2022'de açıklandı.


132 ülkenin 81 göstergeye dayanılarak değerlendirildiği endekste Türkiye, 4 basamak yükselerek 2022 yılında 37. sıraya yükselerek tarihinin en yüksek seviyesini elde etti. İlk 10 ülke ise İsviçre, ABD, İsveç, İngiltere, Hollanda, Güney Kore, Singapur, Almanya, Finlandiya ve Danimarka olarak sıralanıyor.


Türkiye, Kuzey Afrika ve Batı Asya bölgesinin inovasyon liderlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin dokunulmaz varlıklar açısından dördüncü sıradaki konumunu ve “menşeine göre endüstriyel tasarımlar” göstergesinde 132 ülke arasında lider olduğu vurgulunayor. İstanbul ve Ankara'nın önde gelen iki bilim ve teknoloji kümelenmesine ev sahipliği yapması ve yine İstanbul’un en iyi bilim ve teknoloji kümelenmeleri arasında 46. sıraya yükselerek, Brüksel, Barselona ve Zürih'i geride bırakması dikkate değer bulunuyor.


Rapora göre dünya çapında Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri yatırımları, COVID-19 pandemisine rağmen 2021'de hızla artmaya devam etti. Örneğin kurumsal AR-GE harcamalarının %10'dan fazla artarak 900 milyar dolara ulaştığı açıklanıyor. Bu artışta İletişim Teknolojisi (ICT) donanımları ve elektrikli ekipmanlar, yazılım ve ICT hizmetleri, ilaç ve biyoteknoloji, inşaat ve endüstriyel metaller olmak üzere dört sektörün katkısı büyük. Bu arada Güney Kore ve Almanya'da Ar-Ge harcamaları artarken, ABD ve Japonya'da düşüş görüldü.


Endeksin değerlendirme teması "İnovasyon Odaklı Büyümenin Geleceği Nedir?". Etkilerinin gerçekleşmesinin bir süre alacağı belirtilse de iki yeni inovasyon dalına dikkat çekiyor: (1) Süper bilgisayarlar, yapay zeka ve otomasyona dayalı bir “dijital çağ” inovasyon dalgası ve (2) Biyo-teknoloji, nano-teknoloji, yeni malzemeler ve diğer bilimlerdeki çığır açan gelişmelere dayanan “Derin Bilim” inovasyon dalgası.


Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

GÜNDEM

bottom of page