TOKYO MAHKEMESİ YAPAY ZEKAYI REDDETTİ
Tokyo mahkemesinin kararı, yapay zekanın nasıl düzenleneceğine ilişkin süregelen tartışmaları yeniden ateşledi.

Tokyo mahkemesi, insanların değil yapay zekanın mucit olarak tanınıp tanınamayacağı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle yapay zeka tarafından üretilen buluşlara patent verilmesine ilişkin karar verdi.
Karar, üretken yapay zekanın nasıl düzenleneceği konusunda devam eden tartışmaları ateşledi ve İngiltere'deki Surrey Üniversitesi'nde hukuk ve sağlık bilimleri profesörü Ryan Abbott tarafından başlatılan uluslararası bir toplu davanın parçası haline geldi.
Davacı, 2021 yılında yapay zeka tarafından üretilen bir cihaz için patent başvurusunda bulundu ve mucidin adını "DABUS, bu buluşu otonom olarak icat eden bir yapay zeka" olarak listeledi. Birleşik Duyarlılığın Otonom Önyükleme Cihazı (DABUS), bir bilgisayar bilimcisi ve bir yapay zeka teknoloji şirketi olan Imagination Engines'in başkanı Stephen Thaler tarafından geliştirilen bir yapay zeka sistemidir.
Japonya Patent Ofisi, mucitlerin iç hukuka göre insanlarla sınırlı olduğunu söyleyerek başvuruyu reddetti.
Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet ettiği bildirilen davacı, geçen yıl kararın bozulması için dava açtı.
Ancak Tokyo Bölge Mahkemesi Perşembe günü patentlerin yalnızca insanlar tarafından yapılan buluşlara uygulanabileceğini söyleyerek iddiasını reddetti.
Baş Yargıç Motoyuki Nakashima, mevcut yasaların, özellikle Fikri Mülkiyet Yasası'nın, buluşları "insan faaliyetinin ürünleri" olarak tanımladığını, bunun da bir yapay zeka buluşunun patentlenemeyeceği anlamına geldiğini belirtti.
Nakashima, "Birçok ülke, patent yasalarındaki 'mucit' ifadesini yapay zekayı hemen içerecek şekilde yorumlama konusunda temkinli davranıyor" dedi.
Ancak Nakashima, patentlerle ilgili mevcut yasaların yapay zeka icatlarını öngörmediğini de kabul etti ve parlamentonun yapay zekanın getirdiği toplumsal değişikliklere dayalı bu tür mevzuata duyulan ihtiyaç üzerinde düşünmesi gerektiğini söyledi.
DABUS'a iki icat için patent hakları başvurusunda bulunuldu: bir yiyecek kabı ve arama kurtarma operasyonlarına yönelik bir işaret ışığı.
Güney Afrika, şu ana kadar DABUS'un buluşlarına patent veren tek ülke. Birleşik Krallık ve Avrupa temyiz sürecindeyken, ABD patent başvurusunu reddetti.
Comments