top of page

İNTEL 15.000 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK


Chip üreticisi Intel, işlerini yeniden canlandırmak ve Nvidia ile AMD gibi rakipleriyle rekabet edebilmek için 15.000 işçiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Intel CEO'su Pat Gelsinger, Perşembe günü çalışanlara gönderdiği bir memoda, şirketin 2025 yılına kadar 10 milyar dolar tasarruf etmeyi planladığını belirtti.


"Basitçe söylemek gerekirse, maliyet yapımızı yeni işletme modelimizle uyumlu hale getirmeli ve iş yapış şeklimizi kökten değiştirmeliyiz," diye yazdı. "Gelirlerimiz beklediğimiz gibi artmadı ve yapay zeka gibi güçlü trendlerden tam anlamıyla yararlanamadık. Maliyetlerimiz çok yüksek, kâr marjlarımız ise çok düşük."

İşten çıkarmalar, 1968'de kurulan ve PC devriminin başlangıcında yer alan ikonik çip üreticisi için hayal kırıklığı yaratan bir çeyrek ve tahminlerin ardından geldi.

Gelsinger, gelecek hafta emeklilik için "gelişmiş bir teklif" sunacaklarını ve gönüllü ayrılmalar için bir başvuru programı açacaklarını söyledi.

"Bu kararlar beni derinden etkiledi ve kariyerimde yaptığım en zor şey bu," dedi. İşten çıkarmaların büyük çoğunluğunun bu yıl tamamlanması bekleniyor.

Santa Clara, Kaliforniya merkezli şirket, maliyetleri düşürme planının bir parçası olarak hisse temettüsünü de askıya alıyor.

Intel, ikinci çeyrek için bir zarar bildirdi ve üçüncü çeyrek gelir tahmini Wall Street beklentilerinin altında kaldı.

Şirketin hisseleri, Intel'in piyasa değerinin yaklaşık 24 milyar dolarını kaybedebileceğini gösteren bir şekilde, kapanış sonrası işlemlerde %19 düştü.

Şirket, Nisan-Haziran döneminde hisse başına 38 sent, yani 1.6 milyar dolar zarar açıkladı. Bu, bir yıl önce hisse başına 35 sent kâr ile 1.5 milyar dolarlık kârdan düştü. Özel kalemler hariç düzeltilmiş kâr ise hisse başına 2 sent oldu.


Gelirler %1 düşerek 12.8 milyar dolara geriledi.

FactSet tarafından yapılan bir ankete göre, analistler ortalama olarak hisse başına 10 sent kâr ve 12.9 milyar dolar gelir bekliyorlardı.

"Intel'in önemli bir maliyet düşürme planı açıklaması, kısa vadede mali durumunu güçlendirebilir, ancak bu hamle tek başına şirketin gelişen çip pazarındaki konumunu yeniden tanımlamak için yeterli değil," dedi eMarketer analisti Jacob Bourne. "Şirket, ABD'nin yerli üretime yaptığı yatırımları ve küresel AI çip talebindeki artışı kullanarak çip üretiminde kendini konumlandırma açısından kritik bir dönemeçte."

Gelsinger, analistlerle yaptığı bir konferans görüşmesinde, Intel'in AI PC pazarına yaptığı yatırımların kısa vadede kâr marjlarını zorlayacağını ancak uzun vadede şirket için faydalı olacağını söyledi.

"Bu fedakarlıkların buna değdiğine inanıyoruz. AI PC'nin pazar payı bugünkü %10'dan 2026'da %50'den fazlasına çıkacak," dedi. Nvidia gibi rakiplerinden farklı olarak, Intel çipleri tasarlamanın yanı sıra üretimini de yapıyor. ABD'de yarı iletken üretim işini geliştirmek için çalışıyor ve pazar lideri Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC) gibi rakiplerle rekabet ediyor.

 


Gelsinger'in 2021'de şirketin başına geçtiğinden beri yaptığı lobi faaliyetleri sayesinde, Intel, 2022 CHIPS ve Bilim Yasası'nın önemli bir yararlanıcısı oldu. Biden yönetimi, pandemi sonrasında Asya'da üretilen çiplere erişim kaybının ABD ekonomisini durgunluğa sürükleyebileceği endişeleri arasında bunu Kongre'den geçirmeye yardımcı oldu.

 

Mart ayında, Başkan Joe Biden, Intel'e ülke genelindeki bilgisayar çip fabrikaları için 8.5 milyar dolara kadar doğrudan fon ve 11 milyar dolar kredi sağlama anlaşmasını kutladı ve bunu Arizona gibi siyasi açıdan önemli eyaletlerde yatırım olarak nitelendirerek "geleceği Amerika'ya geri getirme" yolu olarak tanımladı. O zaman, Gelsinger CHIPS Yasası'nı "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kritik sanayi politikası yasası" olarak nitelendirmişti.

 

Eylül 2022'de Biden, Ohio'nun Columbus kenti yakınlarında yeni bir tesis açma planlarıyla Intel'i bir iş yaratıcısı olarak övdü. Başkan, şirketi 20 milyar dolarlık proje için "geleceğin işgücünü oluşturma" planları nedeniyle övdü ve bunun 7,000 inşaat işi ve yılda ortalama 135,000 dolar ödeme yapılacak 3,000 tam zamanlı iş yaratacağını söyledi.

 

"Biden yönetimi, özellikle ileri bilgisayar çipleri alanında yerli üretimi canlandırmak istiyor," dedi Bourne. "Ve Intel bu para için öne çıkan şirketlerden biri oldu. Ancak bu işin içinde çok fazla altyapı var, bu tesislerin inşası gerçekten çok özel ve ayrıca bu tesislerin bulunduğu yerlerde yerel iş gücünü geliştirmek gerekiyor. Ve bu zaman alır. Bu hemen olan bir şey değil."

 

Comments


GÜNDEM

bottom of page