DÜNYANIN EN ZENGİN 10 İNSANI
- Rekabet Enstitüsü
- 8 Tem 2024
- 9 dakikada okunur
Milyarderler küresel ekonomiyi, siyaseti ve hayırseverliği şekillendirmede büyük bir rol oynarlar. Forbes, dünyadaki milyarder sayısını 2024'te 2.781 olarak tahmin ediyor. Bunların arasında en zengini Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk.

Bu listedeki kişiler daha da seçkin bir kulübe ait ve daha da fazla güce sahipler. Birçoğu teknoloji devlerinin kurucuları ve servetlerinin büyük bir kısmı hala kurdukları şirketlere yatırılmış durumda.
Ancak bu milyarderler, hisse senedi satmaktan kaçınmak için bu servete karşı borç alabilir, bu süreçte gerçekleşmemiş sermaye kazançları üzerindeki vergileri erteleyebilir (veya mirasçılar için ortadan kaldırabilir) . Çok milyarderler ayrıca bildirilen geliri telafi etmek için bir dizi vergi indiriminden yararlanabilir, bu da bu listedeki bazı kişilerin son yıllarda hiç gelir vergisi ödememesine neden olur.
Servetlerinin büyük bir kısmı halka açık hisse senetlerinde olduğundan, en zenginlerin net serveti, sahip oldukları şirketlerin piyasa değerlemeleriyle birlikte dalgalanıyor. Aşağıda Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre gezegenin en zengin 10 kişisi yer alıyor. Tüm rakamlar 1 Temmuz 2024 itibarıyla günceldir.
ZENGİNLER LİSTESİNDE ÖNEMLİ NOKTALAR
Tesla'nın CEO'su Elon Musk, 218 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı ve en zengin kişisi konumunda.
Musk'tan sonra Amazon'un kurucusu Jeff Bezos geliyor.
En büyük net servete sahip diğer milyarderler arasında LVMH'den Arnault, Microsoft'tan Bill Gates ve Oracle'dan Larry Ellison yer alıyor.
İlk 10 milyarderden sekizi servetlerini teknoloji sektöründen elde etti; Arnault ve Berkshire Hathaway'in CEO'su Warren Buffett istisnaydı.
1. Elon Musk
Yaş: 53
İkamet: Amerika Birleşik Devletleri
Kurucu Ortak ve CEO: Tesla
Net Değer: 218 milyar dolar

Tesla Sahiplik Payı: %13 (81,3 milyar $)
X Sahiplik Payı: %79 (7,09 milyar $)
Diğer Varlıklar: Space Exploration Technologies (71,2 milyar dolar özel varlık), The Boring Company (3,33 milyar dolar özel varlık), Neuralink (2,07 milyar dolar özel varlık), xAI (13,3 milyar dolar özel varlık)
Elon Musk dünyanın en zengin adamıdır. Güney Afrika'da doğdu ve Pennsylvania Üniversitesi'ne geçmeden önce Kanada'da bir üniversiteye gitti ve burada fizik ve ekonomi alanında lisans derecesi aldı .
Musk, Stanford Üniversitesi'nde lisansüstü fizik programına kaydolduktan iki gün sonra, ilk çevrimiçi gezinme hizmetlerinden biri olan Zip2'yi başlatmak için katılımını erteledi. Bu girişimden elde ettiği gelirin bir kısmını, eBay'e ( EBAY ) satılan ve nihayetinde PayPal Holdings ( PYPL ) haline gelen çevrimiçi ödeme sistemi X.com'u oluşturmak için yeniden yatırdı.
Musk, 2004 yılında Tesla Motors'un (şimdiki adıyla Tesla) büyük bir finansörü oldu ve bu da şu anki elektrikli araç şirketinin CEO'su pozisyonuna gelmesine yol açtı. Tesla, elektrikli otomobil serisinin yanı sıra enerji depolama cihazları, otomobil aksesuarları ve 2016'da SolarCity'yi satın alarak güneş enerjisi sistemleri üretiyor. Musk ayrıca uzay fırlatma roketleri geliştiricisi Space Exploration Technologies'in (SpaceX) CEO'su ve baş mühendisidir.
Aralık 2020'de Tesla, S&P 500'e katılarak endekse eklenen en büyük şirket oldu ve Ocak 2021'de Musk, dünyanın en zengin kişisi oldu; bu ünvan, Tesla'nın değeriyle birlikte dalgalandı.
Nisan 2022'de Musk, X'i özel şirkete almak için bir kampanya başlattı ve bu kampanya 44 milyar dolarlık bir satın alma ile sonuçlandı. Musk, anlaşmayı 21 milyar dolarlık kendi sermayesiyle finanse etmeyi planladı. Satın alma duyurusuna kadar Musk, yaklaşık 8,5 milyar dolar değerinde 9,6 milyon Tesla hissesi sattı.
Musk, Temmuz 2022'de satın alma işleminden vazgeçmeye karar verdi. Şirket, satın alma işleminin gerçekleşmesi için Musk'a dava açtı. Musk, şirkete karşı dava açtı ancak daha sonra kararını değiştirdi ve sonuçta satın almaya istekli olduğunu açıkladı. Anlaşma, Ekim 2022'de resmen kapandı ve ona şirkette %79 hisse verdi.
2. Jeff Bezos
Yaş: 60
İkamet: Amerika Birleşik Devletleri
Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı: Amazon ( AMZN )
Net Değer: 215 milyar dolar

Amazon'un Sahiplik Payı: %9 (181 milyar $)
Diğer Varlıklar: Blue Origin (15 milyar dolar özel varlık), The Washington Post (250 milyon dolar özel varlık), Koru (500 milyon dolar özel varlık) ve 18,5 milyar dolar nakit
Jeff Bezos , 1994'te, hedge fon devi DE Shaw'dan istifa ettikten kısa bir süre sonra Seattle'daki bir garajda Amazon.com'u kurdu. Başlangıçta, çevrimiçi bir kitapçı fikrini eski patronu David E. Shaw'a sunmuştu, ancak o ilgilenmemişti.
Amazon başlangıçta kitap satarak faaliyete başlasa da, o zamandan bu yana her şeyin tek adresli alışveriş merkezi haline geldi ve 2024 yılına kadar Walmart'ı geçerek dünyanın en büyük perakendecisi olması bekleniyor. Amazon'un sürekli çeşitlendirme modeli , 2017'de Whole Foods'u satın alması ve aynı yıl eczane sektörüne girmesi gibi beklenmedik genişlemelerde de açıkça görülüyor.
Bezos, boşanma davalarının bir parçası olarak eski eşi MacKenzie Scott'a %4'ünü devretmeden önce 2019'da Amazon'un %16'sına kadar hisseye sahipti. 2020'de Amazon'un hisse fiyatı, COVID-19 salgını sırasında çevrimiçi alışverişe olan talebin artmasıyla %76 arttı . 5 Temmuz 2021'de Bezos, e-ticaret devinin CEO'luğundan istifa ederek şirketin yönetici başkanı oldu.
Bezos, Amazon'u ilk olarak 1997'de halka açtı ve 1999'da Bill Gates'ten sonra 100 milyar doların üzerinde net değere ulaşan ilk adam oldu. Bezos'un diğer projeleri arasında havacılık şirketi Blue Origin, The Washington Post (2013'te satın aldı) ve Long Now olarak da bilinen 10.000 yıllık saat yer alıyor.
20 Temmuz 2021'de Bezos, kardeşi Mark, havacılık öncüsü Wally Funk ve Hollandalı öğrenci Oliver Daemen, Blue Origin'in ilk başarılı mürettebatlı uçuşunu tamamlayarak güvenli bir şekilde iniş yapmadan önce 66 milden fazla bir yüksekliğe ulaştı. Bezos'un serveti aynı ayda 213 milyar dolara ulaştı.
2023 yılında Koru isimli süper yata 500 milyon dolar ödedi.
3. Bernard Arnault
Yaş: 75
İkamet: Fransa
CEO ve Başkan: LVMH ( LVMUY )
Net Değer: 199 milyar dolar

LVMH Sahiplik Payı: %48 (184 milyar $)
Diğer Varlıklar: 16 milyar dolar nakit
Fransız uyruklu Bernard Arnault, dünyanın en büyük lüks eşya şirketi olan LVMH'nin başkanı ve CEO'sudur. LVMH markaları arasında Louis Vuitton, Hennessey, Marc Jacobs ve Sephora yer almaktadır.
Arnault'un servetinin çoğu LVMH'deki büyük hissesinden geliyor. LVMH'deki hisseleri, servetini yöneten yatırım şirketi olan Financiere Agache ile ilişkili kuruluşlar aracılığıyla tutuluyor.
Aslen bir mühendis olan Arnault, iş zekasını ilk kez babasının inşaat firması Ferret-Savinel'de çalışırken gösterdi ve 1971'de şirketin başına geçti. Ferret-Savinel'i 1979'da Férinel Inc. adlı bir gayrimenkul şirketine dönüştürdü.
Arnault, 1984'te lüks mal üreticisi Financière Agache'yi satın alıp yeniden düzenleyene ve sonunda Christian Dior ve Le Bon Marché dışındaki tüm hisselerini satana kadar altı yıl daha Férinel'in başkanlığını sürdürdü. 1987'de LVMH'ye yatırım yapmaya davet edildi ve iki yıl sonra şirketin çoğunluk hissedarı, yönetim kurulu başkanı ve CEO'su oldu.
4. Mark Zuckerberg
Yaş: 40
İkamet: Amerika Birleşik Devletleri
CEO ve Başkan: Meta Platforms ( META )
Net Değer: 179 milyar dolar

Meta Platforms Sahiplik Payı: %13 (174 milyar $)
Diğer Varlıklar: 5,13 milyar dolar nakit
Mark Zuckerberg, Facebook'u (şimdiki adıyla Meta) ilk olarak 2004 yılında Harvard Üniversitesi'ne giderken diğer öğrenciler Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes ile birlikte geliştirdi. Facebook diğer üniversitelerde kullanılmaya başlayınca Zuckerberg, büyüyen işine tamamen odaklanmak için Harvard'ı bıraktı. Zuckerberg bugün Meta'nın CEO'su ve başkanıdır.
Facebook dünyanın en büyük sosyal ağ hizmetidir. Web sitesi ücretsiz olarak kullanılabildiğinden, şirketin gelirinin çoğu reklamlardan elde edilir.
Meta ayrıca, 2012'de satın aldığı fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram, platformlar arası mobil mesajlaşma hizmeti WhatsApp, 2014'te satın aldığı sanal gerçeklik başlığı üreticisi Oculus ve kurumsal bağlantı platformu Workplace gibi birkaç başka markaya da ev sahipliği yapmaktadır.
Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan, 2015 yılında Chan Zuckerberg Girişimini kurdu ve her biri eş CEO olarak görev yaptı. Yardım kuruluşları, eğitime erişimi ve kalitesini iyileştirmek, hem ceza adalet sistemini hem de ABD göç sistemini yeniden düzenlemek, konut satın alınabilirliğini iyileştirmek ve sonunda tüm hastalıkları ortadan kaldırmak gibi toplumsal sorunları gidermek için teknolojiyi kullanmayı amaçlıyor.
5. Larry Page
Yaş: 51
İkamet: Amerika Birleşik Devletleri
Kurucu Ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi: Alphabet ( GOOG )

Net Değer: 161 milyar dolar
Alphabet Sahiplik Payı: %6 (142,5 milyar $)
Diğer Varlıklar: 19,1 milyar dolar nakit
Bu listedeki teknoloji milyarderlerinden birkaçı gibi Larry Page de şöhret ve servete giden yolculuğuna bir üniversite yurt odasında başladı. 1995'te Stanford Üniversitesi'ne devam ederken Page ve arkadaşı Sergey Brin, İnternet verisi çıkarmayı iyileştirme fikrini ortaya attılar. İkili, bir sayfaya giden bağlantıları değerlendirme yeteneğinden dolayı Backrub adını verdikleri yeni bir arama motoru teknolojisi geliştirdiler.
Page ve Brin, 1998 yılında Google'ı kurdular ve Page, 2001 yılına kadar ve ardından 2011-2019 yılları arasında şirketin CEO'su olarak görev yaptı.
Google, küresel arama isteklerinin %92'sinden fazlasını oluşturan dünyanın baskın İnternet arama motorudur. Şirket, 2006 yılında kullanıcı tarafından gönderilen videolar için en iyi platform olan YouTube'u satın aldı.
Google, 2005 yılında Android'i satın aldıktan sonra 2008 yılında Android mobil telefon işletim sistemini piyasaya sürdü. Google, 2015 yılında yeniden yapılanarak bir holding şirketi olan Alphabet'in yan kuruluşu haline geldi.
Page, uzay araştırmaları ve asteroit madenciliği şirketi olan Planetary Resources'un erken yatırımcıları arasındaydı. 2009'da kurulan şirket, 2018'de finansman sorunları arasında blockchain firması ConsenSys tarafından satın alındı. Ayrıca Kitty Hawk ve Opener'a yatırım yaparak uçan araba şirketlerine ilgi gösterdi, ancak Kitty Hawk 2022'de faaliyetlerini durdurdu.
6. Bill Gates
Yaş: 68
İkamet: Amerika Birleşik Devletleri
Kurucu Ortak: Microsoft ( MSFT )
Net Değer: 157 milyar dolar
Cascade Sahiplik Payı: %100 (75,3 milyar $)
Microsoft Sahiplik Payı: %1 (28,9 milyar $)

Diğer Varlıklar: Diğer birçok şirketin milyarlarca üzerinde
1975'te Harvard Üniversitesi'ne devam ederken Bill Gates , çocukluk arkadaşı Paul Allen ile birlikte orijinal mikrobilgisayarlar için yeni yazılımlar geliştirmek üzere çalışmaya gitti. Bu projenin başarısının ardından Gates, üçüncü yılında Harvard'ı bıraktı ve Allen ile birlikte Microsoft'u kurdu.
Dünyanın en büyük yazılım şirketi olan Microsoft, ayrıca bir dizi kişisel bilgisayar üretiyor, exchange sunucusu aracılığıyla e-posta hizmetleri sağlıyor ve video oyun sistemleri ve ilişkili oyun cihazları satıyor. Son zamanlarda bulut hizmetlerine büyük yatırımlar yaptı.
Gates, 2008 yılında şirketin CEO'luğundan yönetim kurulu başkanlığına geçti. 2004 yılında Berkshire Hathaway'in yönetim kuruluna katıldı. 13 Mart 2020'de her iki yönetim kurulundan da istifa etti.
Bill Gates'in servetinin büyük kısmı , çeşitli hisse senetlerine sahip özel bir yatırım aracı olan Cascade Investment LLC'de bulunuyor.
7. Steve Ballmer
Yaş: 68
İkamet: Amerika Birleşik Devletleri
Sahibi: Los Angeles Clippers
Net Değer: 154 milyar dolar
Microsoft Sahiplik Payı: %4 (143 milyar $)

Diğer Varlıklar: Los Angeles Clippers (4,56 milyar dolar özel varlık), The Forum (400 milyon dolar özel varlık), Intuit Dome (2 milyar dolar özel varlık), 4,45 milyar dolar nakit
Steve Ballmer, Bill Gates'in onu Stanford Üniversitesi'nin MBA programından ayrılmaya ikna etmesinin ardından 1980'de Microsoft'a katıldı. Microsoft'un 30. çalışanıydı. Ballmer, 2000 yılında Gates'in yerine Microsoft CEO'su oldu. 2014'te istifa edene kadar bu görevi sürdürdü. Ballmer, Microsoft'un 2011'de Skype'ı 8,5 milyar dolara satın almasını denetledi.
Ballmer, Microsoft'un tahmini %4'lük hissesine sahip ve bu da onu yazılım devinin en büyük bireysel hissedarı yapıyor. 2014'te Microsoft CEO'luğundan istifa ettikten kısa bir süre sonra Ballmer, Los Angeles Clippers basketbol takımını 2 milyar dolara satın aldı.
Ballmer, ikisi Harvard Üniversitesi'nde okurken Bill Gates ile aynı yurtta ve aynı katta yaşıyordu. İkisi arasındaki kardeşçe ilişki, Ballmer CEO'luk görevi sırasında teknoloji şirketini Surface tablet ve Windows mobil telefon gibi donanımlara itmeye başladığında gerginleşti.
8. Larry Ellison
Yaş: 79
İkamet: Amerika Birleşik Devletleri
Kurucu Ortak, Başkan ve CTO: Oracle ( ORCL )
Net Değer: 154 milyar dolar
Oracle Sahiplik Payı: %42+ (118 milyar $)
Diğer Varlıklar: Tesla hissesi (8,91 milyar dolar halka açık varlık), 26 milyar dolar nakit

Larry Ellison, New York City'de 19 yaşında bekar bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1966'da Chicago Üniversitesi'nden ayrıldıktan sonra Ellison, Kaliforniya'ya taşındı ve bilgisayar programcısı olarak çalıştı. 1973'te, gelecekteki ortakları Ed Oates ve Bob Miner ile tanıştığı elektronik şirketi Ampex'e katıldı. Üç yıl sonra Ellison, şirketin araştırma ve geliştirme başkan yardımcısı olarak görev yaptığı Precision Instruments'a geçti.
Ellison, 1977'de Oates ve Miner ile birlikte Yazılım Geliştirme Laboratuvarları'nı kurdu. İki yıl sonra şirket, Yapılandırılmış Sorgu Dilini kullanan ilk ticari ilişkisel veritabanı programı olan Oracle'ı piyasaya sürdü. Veritabanı programı o kadar popüler oldu ki SDL, 1982'de adını Oracle Systems Corporation olarak değiştirdi. Ellison, 37 yıl sonra 2014'te Oracle'daki CEO rolünü bıraktı. Aralık 2018'de Tesla'nın yönetim kuruluna katıldı ve Haziran 2022'de istifa etti.
Oracle, Java ve Linux kodunun yanı sıra Oracle Exadata bilgi işlem platformunun yanı sıra çok çeşitli bulut bilişim programları sağlayan dünyanın ikinci büyük yazılım şirketidir. Oracle, tarihi boyunca Sun Microsystems ve Cerner gibi çok sayıda büyük şirketi satın almıştır.
Ellison hayırseverliğini tıbbi araştırmalara odakladı. 2016'da Güney Kaliforniya Üniversitesi'ne yeni bir kanser araştırma merkezi için 200 milyon dolar bağışladı. Ellison, 2010 ve 2013'te Amerika Kupası yarış serisini kazanan Oracle Team USA yelken takımını destekledi.
9. Sergey Brin
Yaş: 50
İkamet: Amerika Birleşik Devletleri
Kurucu Ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi: Alphabet ( GOOG )
Net Değer: 152 milyar dolar
Alphabet Sahiplik Payı: %6 (132,9 milyar $)
Diğer Varlıklar: 19,2 milyar dolar nakit

Sergey Brin, Rusya'nın Moskova kentinde doğdu ve 1979'da altı yaşındayken ailesiyle birlikte ABD'ye taşındı. 1998'de Larry Page ile birlikte Google'ı kurduktan sonra Brin, Eric Schmidt'in 2001'de CEO olarak görevi devralmasıyla Google'ın teknoloji başkanı oldu. 2015'te kurulduktan sonra Alphabet holding şirketinde aynı görevi üstlendi ve 2019'da Sundar Pichai'nin CEO olarak görevi devralmasıyla istifa etti.
Sergey Brin, NASA Ames Araştırma Merkezi'nde düzenlenen 2019 Breakthrough Ödülü'ne katılıyor
Getty Images, Kelly Sullivan / Stringer.
Google, baskın internet arama motoruna ek olarak, Gmail, Google Drive, Google Takvim, Google Meet, Google Chat, Google Dokümanlar, Google E-Tablolar, Google Slaytlar ve daha fazlasını içeren Google Workspace olarak bilinen bir dizi çevrimiçi araç ve hizmet sunmaktadır. Google ayrıca Pixel akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler, Nest akıllı ev cihazları ve Stadia oyun platformu dahil olmak üzere çeşitli elektronik cihazlar da sunmaktadır.
Brin, Michael J. Fox Vakfı ile ortaklık kurarak Parkinson hastalığı araştırmalarına milyonlarca dolar bağışladı.
10. Warren Buffett
Yaş: 93
İkamet: Amerika Birleşik Devletleri
CEO: Berkshire Hathaway ( BRK.A )
Net Değer: 129 milyar dolar
Berkshire Hathaway Sahiplik Payı: %15 (127 milyar $)
Diğer Varlıklar: 1,50 milyar dolar nakit

En ünlü yaşam değeri yatırımcısı Warren Buffett , ilk vergi beyanını 1944'te 14 yaşındayken, çocukluğundaki gazete dağıtım rotasından elde ettiği kazancı beyan ederek verdi. İlk olarak 1962'de Berkshire Hathaway adlı bir tekstil şirketinde hisse satın aldı ve 1965'te çoğunluk hissedarı oldu. Buffett, şirketin hisselerini 1967'de sigorta ve diğer yatırımlara genişletti.
Yaygın olarak Omaha Kahini olarak bilinen Buffett, servetini değerinin altında şirketler satın alarak oluşturan bir al-ve-tut yatırımcısıdır. Daha yakın zamanda Berkshire Hathaway büyük, tanınmış şirketlere yatırım yapmıştır. Tamamen kendisine ait yan kuruluşlar portföyünde sigorta, enerji dağıtımı ve demiryollarının yanı sıra tüketici ürünleri de yer almaktadır.
Buffett, Bitcoin'e karşı önemli bir şüphecidir.
Buffett servetinin çoğunu hayırseverliğe adadı. 2006 ile 2020 yılları arasında 41 milyar dolar bağışladı; çoğunlukla Bill & Melinda Gates Vakfı'na ve çocuklarının hayır kurumlarına. Buffett, 2010 yılında Bill Gates ile birlikte Giving Pledge'i başlattı.
Şu anda 93 yaşında olan Buffett hala CEO olarak görev yapıyor, ancak 2021'de halefinin muhtemelen Berkshire'ın sigorta dışı operasyonlarının başı olan Gregory Abel olacağını belirtti.
Buna göre:
Dünyanın En Zengin 10 İnsanı Kimler?
1 Temmuz 2024 itibarıyla dünyanın en zengin 10 kişisi şöyle:
Elon Musk
Jeff Bezos
Bernard Arnault
Mark Zuckerberg
Larry Sayfası
Bill Gates
Steve Ballmer
Larry Ellison
Sergey Brin
Warren Buffett
2024'te Dünyanın En Zengin Adamı Kim?
1 Temmuz 2024 itibarıyla dünyanın en zengin adamı, Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'tır. Net serveti 218 milyar dolardır.
תגובות